China Girls: Περνάνε καλά, κατακτούν το HSK4 και μας κάνουν υπερήφανους!
Ακόμη ένα Success Story μέσα από τις τάξεις μας
Οι περισσότεροι μαθητές ξεκινούν το ταξίδι των Κινέζικων με κίνητρο τη δουλειά, καθώς η κινέζικη γλώσσα αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για τον επαγγελματικό στίβο, ιδίως για τον χώρο της ναυτιλίας και του τουρισμού. Όμως, αυτή δεν είναι η ιστορία της Χρύσας και της Μελίνας. Εκείνες μπήκαν στον κόσμο της Κίνας από περιέργεια και… χόμπι, ίσως το καλύτερο κίνητρο για να ξεκινήσει κανείς μια νέα πνευματική περιπέτεια και να φτάσει αισίως στο διόλου ευκαταφρόνητο δίπλωμα του HSK4.
«Αρχίσαμε και οι δυο στον Δήμο Αθηναίων που προσέφερε μαθήματα αρχαρίων» λέει η Χρύσα, η οποία μιλούσε ήδη Αγγλικά, Γερμανικά και Ολλανδικά. Εντελώς τυχαία την ίδια οδό ακολούθησε και η Μελίνα -που κι εκείνη μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Όταν θέλησαν να το πάνε ένα βήμα παρακάτω, οι πορείες τους διασταυρώθηκαν και οδηγήθηκαν στο Siountri School και στην καθηγήτριά τους, την Jenny.
Τι έμαθαν για τους Κινέζους; «Α, πολλά, όπως ότι πίνουν το νερό ζεστό» λέει γελώντας η Χρύσα για να προσθέσει η Μελίνα «ναι, και πως ένα καλό ποδόλουτρο είναι η καλύτερη αποτοξίνωση», για να κάνουν πλάκα στη δασκάλα τους. Πάντως, συμφωνούν απόλυτα σε δύο σημεία: πως η Jenny, ένας κινούμενος πίδακας ενέργειας, ήταν ο λόγος που μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει ένα τρίωρο μάθημα μετά τη δουλειά και πως το πολιτισμικό μέρος του μαθήματος, οι πληροφορίες για την αληθινή ζωή, τον τρόπο που σκέφτονται κι εκφράζονται οι Κινέζοι είναι εκείνο που τις κέρδισε.
Ωστόσο, είναι σημαντικό για να μάθει (και να θυμάται) κανείς μια νέα γλώσσα, να την ακούσει διαρκώς. Πώς παραμένει λοιπόν κανείς σε επαφή με τη γλώσσα; «Μέσα από ντοκιμαντέρ, σειρές στο You Tube, εκδρομές και events γύρω από τον κινέζικο πολιτισμό» απαντά η Jenny, η οποία επισκέπτεται συχνά με μαθητές της την China Town της Αθήνας.
Το αγαπημένο μέρος του μαθήματος για τη Χρύσα είναι η… γραμματική, ενώ η αδυναμία της Μελίνας είναι τα ιδεογράμματα: «ξεκίνησα με τα ιδεογράμματα, το να μάθεις να γράφεις τα κινέζικα ιδεογράμματα μοιάζει λίγο σαν διαλογισμός». Είναι τελικά δύσκολη γλώσσα; «Η πρώτη χρονιά, ναι, είναι δύσκολη γιατί είναι πολλές οι πληροφορίες- η γραφή, ο τονισμός, η γραμματική» εξηγεί η Μελίνα, μετά όμως όλα παίρνουν τον δρόμο τους.
Ωστόσο, το εβδομαδιαίο διάβασμα δεν ήταν τόσο χρονοβόρο- η Χρύσα το υπολογίζει στη 1 με 2 ώρες, η Μελίνα στις 3. Απ΄ό,τι φαίνεται στην πράξη η μελέτη τους ήταν αρκετή, καθώς και οι δυο τους κατόρθωσαν να κατακτήσουν το HSK4, ένα πτυχίο που αντιστοιχεί κοντά στο Β2 των ευρωπαϊκών γλωσσών. «Στο επίπεδο που βρίσκονται τα κορίτσια μπορούν κάλλιστα να συνεννοηθούν και να κάνουν συζητήσεις» εξηγεί η Jenny. Στο μάθημα δίνεται έμφαση και στο λεξιλόγιο, έτσι υπολογίζεται πως τα κορίτσια ξέρουν σήμερα περίπου 2.000 λέξεις στα Κινέζικα.
Γνώσεις που μπορούν να οδηγήσουν μια μέρα τη Χρύσα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη και τη Μελίνα στην ύπαιθρο της χώρας, αφού ονειρεύεται τα βουνά και τους ποταμούς της χώρας, όπως και τις υδάτινες πόλεις της.