

Η Γιορτή της Κρέπας είχε και φέτος την τιμητική της στο Siountri School
Vive la Chandeleur! Vive les crêpes!
Στις 2 Φεβρουαρίου, την ημέρα της Υπαπαντής, ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν με τον δικό τους τρόπο. Οι Γάλλοι γιορτάζουν φτιάχνοντας λαχταριστές κρέπες, εξ ου λοιπόν και η Γιορτή της Κρέπας που τιμούμε και εμείς κάθε χρόνο στο Siountri School. Μάλιστα η δική μας γιορτή κράτησε τρεις μέρες, ώστε να έχουν όλοι οι μαθητές των Γαλλικών την ευκαιρία να φτιάξουν με την καθηγήτρια τους Ιωάννα Κηρύκου λαχταριστές κρέπες και βέβαια να τις γευτούν! Και βέβαια, με την ευγένεια της γαλλικής κουλτούρας κέρασαν καθηγητές και μαθητές των Αγγλικών!
Έτσι, το σχολείο μύρισε βούτυρο και σοκολάτα, ενώ τα παιδιά σε ένα πρωτότυπο role playing υποδύθηκαν τα ίδια… τις κρέπες αναφωνώντας για παράδειγμα: «Sucrée ou salée, tous les enfants m’adorent!» («Γλυκιά ή αλμυρή, όλα τα παιδιά με λατρεύουν») ή «Je suis la vraie crêpe bretonne! (Είμαι η αυθεντική κρέπα της Βρετάνης!) ή ακόμη «Ma beauté se trouve dans ma simplicité» (Η ομορφιά μου βρίσκεται στην απλότητά μου).


Μια Γιορτή γεμάτη ιστορίες, συμβολισμούς και γευστική απόλαυση!
Η γιορτή της κρέπας, La Chandeleur δεν είναι βέβαια μόνο θρησκευτική, καθώς στην ουσία γιορτάζεται το γεγονός πως οι μέρες αρχίζουν πλέον να μεγαλώνουν, το φως να επανέρχεται φέρνοντας μαζί του την προσδοκία της άνοιξης. Το στρογγυλό σχήμα της κρέπας λέγεται ότι μοιάζει με τον ήλιο, ο οποίος είναι σύμβολο του φωτός, της ζεστασιάς και της ανανέωσης.
Το στρογγυλό σχήμα και το χρυσό χρώμα της κρέπας συμβολίζουν επίσης την κυκλική φύση του χρόνου και την ανανέωσή της. Συμβολίζει επίσης την ενότητα και την πληρότητα, την ευημερία και την καλή τύχη. Για το λόγο αυτό είθισται να κρύβουν κι ένα νόμισμα ανάμεσα στις κρέπες και όποιος το βρει θα έχει καλή τύχη για το υπόλοιπο του έτους, όπως κάνουμε και με τη βασιλόπιτα.
Υπάρχουν πολλές γαλλικές ιστορίες και θρύλοι για τις κρέπες, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τη Chandeleur. Μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες αναφέρεται σε έναν φτωχό αγρότη που δεν είχε τίποτα άλλο να προσφέρει στους καλεσμένους του παρά ένα απλό γεύμα με κρέπες. Όταν μια ομάδα πλούσιων εμπόρων ήρθε στο σπίτι του, τους σέρβιρε κρέπες και εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ εκείνοι από το νόστιμο γεύμα που αποφάσισαν να επενδύσουν στη γη του. Ο αγρότης πλούτισε και έζησε μια ευτυχισμένη ζωή.
Ένας άλλος δημοφιλής μύθος έχει ως ηρωίδα ένα νεαρό κορίτσι που ήταν τόσο φτωχό που είχε μόνο αλεύρι, αλάτι και νερό για να φτιάξει τις κρέπες της. Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι στο ζυμάρι και έφτιαξε τις κρέπες της με μεγάλη προσοχή. Έτσι εκείνες έγιναν τόσο νόστιμες που όλοι όσοι τις έτρωγαν ήθελαν τη συνταγή. Αυτός ο μύθος συμβολίζει τη σημασία της χρήσης υψηλής ποιότητας υλικών και της μεγάλης προσοχής κατά την παρασκευή του αγαπημένου εδέσματος.
Μια πιο πρόσφατη ιστορία αναφέρεται σε ένα νεαρό αγόρι που ήταν πολύ φτωχό για να αγοράσει βούτυρο, οπότε χρησιμοποιούσε μικρή ποσότητα λαδιού για να φτιάχνει τις κρέπες του. Και οι δικές του κρέπες ήταν πολύ νόστιμες, τόσο που οι άνθρωποι άρχισαν να τις ζητούν με το όνομα «galettes». Η ονομασία «galettes» συνδέθηκε με τις αλμυρές κρέπες που παρασκευάζονται με αλεύρι φαγόπυρου.
Παρόμοιες γιορτές σε άλλους πολιτισμούς:
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα της Τηγανίτας (επίσης γνωστή ως Shrove Tuesday). Η ημέρα της τηγανίτας είναι μια χριστιανική γιορτή που συνδέεται με την έναρξη της Σαρακοστής και είναι παρόμοια με τη Chandeleur.
- Στο Μεξικό, η γιορτή El Día de la Candelaria γιορτάζεται επίσης στις 2 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα με την Chandeleur που εδώ εορτάζεται με παραδοσιακά φαγητά όπως το ταμάλες.
- Στην Ιταλία, η γιορτή La Festa della Candelora γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, την ίδια μέρα και σερβίρονται παραδοσιακά φαγητά, ανάμεσα στα οποία και οι crespelle (ιταλικές κρέπες).
Το ξέρατε;
- Στα Γαλλικά, η λέξη «crêpe» προέρχεται από τη λατινική λέξη «crispa» που σημαίνει «κυρτωμένη» ή «τσαλακωμένη», η οποία περιγράφει την εμφάνιση τους.
- Η γιορτή της Chandeleur πήρε το όνομά της από τα κεριά που συνηθίζουν να μοιράζουν εκείνη την ημέρα στη θρησκευτική τελετή.
- Σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας είναι επίσης παράδοση να προβλέπουν τον καιρό για το υπόλοιπο της χρονιάς με βάση τον καιρό στη Chandeleur. Αν είναι ηλιόλουστη, λέγεται ότι σημαίνει καλή σοδειά, αν είναι συννεφιασμένη, λέγεται ότι σημαίνει σκληρό χειμώνα.
- Κάποιοι συνηθίζουν επίσης να πετούν στον αέρα μια κρέπα κρατώντας παράλληλα στο χέρι τους ένα νόμισμα. Αν καταφέρουν να προσγειωθεί ομαλά μες στο τηγάνι σημαίνει πως θα έχουν μια καλή χρονιά με ευμάρεια.