Η Ναταλία Κίττου μας ξεναγεί στη δική της Κίνα
Success Story
«Δεν είχα ποτέ σχέση με την Κίνα. Ήταν κάτι άγνωστο και μακρινό στο δικό μου μυαλό» μας λέει η Ναταλία Κίττου, καθώς μιλάμε για μια χώρα που έμελλε να εξερευνήσει, αλλά και να μάθει καλά τη γλώσσα της. Τότε, όταν ξεκινούσε δηλαδή, ήθελε να προσθέσει τη γνώση της κινεζικής γλώσσας στα επαγγελματικά της προσόντα.
«Το τρίτο έτος των σπουδών μου, στο Siountri School, η καθηγήτριά μου τότε, Τζένη Γουάνγκ μού πρότεινε να δηλώσω υποψηφιότητα για τις υποτροφίες του Ινστιτούτου Κομφούκιος (σ.σ: Ινστιτούτο που πραγματοποιεί επίσημα εξετάσεις για την κινέζικη γλώσσα). Με ενθάρρυνε πολύ κι ίσως χωρίς εκείνη δεν θα είχε ξεκινήσει εκείνο το ταξίδι. Έτσι, βρέθηκα στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Shijiazhuang (Σιτζιατζουάνγκ) της επαρχίας της Hebei (Χεμπέι), κοντά σχετικά στο Πεκίνο, να σπουδάζω κινέζικα στο Πανεπιστήμιο Hebei Normal University.
Πώς είναι λοιπόν να ζει κανείς στη Χώρα του όχι τόσο κοιμώμενου Γίγαντα πλέον; «Πρόκειται για μια επαρχιακή πόλη. Ξέρετε τι λέμε επαρχιακή στην Κινα; Μια πόλη 10 εκ. κατοίκων! Ίσως η πιο παράξενη εμπειρία, μη αναμενόμενη τουλάχιστον είναι πως όλοι στον δρόμο σε φωτογραφίζουν (με ή χωρίς την έγκρισή σου) γιατί τούς φαινόμαστε… εξωτικοί!» θυμάται η Ναταλία. Μαζί της πήρε και τις πρακτικές συμβουλές της καθηγήτριάς της. Όπως; Όπως το να κατεβάσει την εφαρμογή wechat και QQ -εφαρμογές που λειτουργούν ως μέσα επικοινωνίας, social media, αλλά και πληρωμών! Γιατί μη νομίζετε ότι στην Κίνα υπάρχει google, FB και You Tube. Υπάρχει όμως το YouKu (αντί τουYou Tube) ή το Douyin, πρόδρομος κυρίες και κύριοι του Tik Tok! Eυτυχώς η Tζένη Γουάνγκ την είχε ενημερώσει έγκαιρα!
Το ένα εξάμηνο στην Κίνα έγινε… τέσσερα χρόνια. Η Ναταλία άρχισε να διδάσκει τώρα ελληνικά στους φοιτητές ενός Πανεπιστημίου στην πόλη που ζούσε. Κι όποτε μπορούσε ταξίδευε- ταξίδεψε στη Σανγκάη, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως τις Tianjin (Τιαντζίν), Guangzhou (Γκουανγκτζόου), Xi’an (Σιάν), Yiwu (Ίγου), Hangzhou (Χανγκτζόου), Dalian (Ντάλιαν), Qingdao (Τσινγκντάο) και στο Macau (Μακάο)! Εξάλλου, το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είναι εντυπωσιακό και οι ίδιοι οι Κινέζοι συνηθίζουν να ταξιδεύουν με την πρώτη ευκαιρία. «Αγαπημένη μου πόλη θα έλεγα πως ήταν η Τιαντζίν, αλλά δεν ξέρω αν θα άλλαζα εύκολα την Σιτζιατζουανγκ γιατί εκεί ήταν όλοι μου οι φίλοι και ήταν επίσης και πολύ οικονομικό σε σχέση με άλλες πόλεις!»
Και ως προς τα Κινέζικα; «Οι σπουδές που είχα κάνει μέχρι τότε θα έλεγα ήταν μια καλή βάση και νιώθω πως αρκετά εύκολα «λύθηκε η γλώσσα μου». Ωστόσο στην καθημερινότητα η γλώσσα είναι διαφορετική από αυτή που μαθαίνουμε στα βιβλία και σίγουρα σε κάθε πόλη της Κίνας υπάρχει και λίγο διαφορετική ντοπιολαλιά -κάπου πιο έντονη κάπου λιγότερο, σιγά σιγά την μαθαίνεις» μας λέει η Ναταλία. Μάλιστα, μεταξύ άλλων γνώρισε και την… αυθεντική κινέζικη κουζίνα- που, όπως ομολογούν όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κίνα, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βαφτίζουμε εδώ «κινέζικη». «Και ναι, έμαθα να τρώω και street food, κάτι για το οποίο είμαστε επιφυλακτικοί όλοι οι δυτικοί στην αρχή. Μου αρέσουν πολύ τα instant noodles και τα dumplings με λαχανικά- δεν δοκίμασα κάτι ακραίο όμως».
Το ενδιαφέρον της Ναταλίας για τη Κίνα παραμένει άσβεστο και συνεχίζει στο Siountri School την εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας σε υψηλότερο επίπεδο, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματά της.