SUCCESS STORY ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ο Νίκος ζει στην Οκαγιάμα εδώ και 8 μήνες και δεν σταματάει να εντυπωσιάζεται από την ιαπωνική κουλτούρα

Εμπειρίες & συμβουλές από έναν σπουδαστή μας

Ήταν όνειρο ζωής για τον Νίκο να περάσει μια περίοδο της ζωής του στην Ιαπωνία, στη χώρα που γνώρισε και αγάπησε μέσα από τα anime, τα manga και τους Σαμουράι. Το ταξίδι του στον κόσμο των Ιαπωνικών ξεκίνησε το 2018 με καθηγήτρια την κυρία Akemi και μια μικρή ομάδα 6-7 σπουδαστών που μοιράζονταν το ίδιο πάθος. Τέσσερα χρόνια αργότερα πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στην Ιαπωνία όπου θέλει να ζήσει για τα επόμενα χρόνια.

«Η ιαπωνική κουλτούρα είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας. Προτάσσουν το συλλογικό καλό, αντί του ατομικού, δουλεύουν ακατάπαυστα και είναι αρκετά πιο εσωστρεφείς από εμάς» εξηγεί ο Νίκος που διδάσκει Αγγλικά σε σχολεία της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα είναι συνεργάτης αμερικάνικης εταιρίας που διαθέτει καθηγητές Αγγλικών σε σχολεία, κάτι που προϋποθέτει να είναι κανείς native speaker, όπως τυχαίνει να είναι ο Νίκος.

Ο διορισμός στα σχολεία είναι τυχαίος, έτσι ο Νίκος έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ενδοχώρα και την πραγματική ζωή των κατοίκων. «Οι Ιάπωνες ενθουσιάζονται όταν μιλάς τη γλώσσα τους και είναι πολύ πρόθυμοι να σε βοηθήσουν» σημειώνει ο Νίκος που ζει αυτή την περίοδο σε μια πόλη κοντά στη Χιροσίμα, την Οκαγιάμα. «Όχι δεν σε διορθώνουν όταν κάνεις λάθος ως κομμάτι της εκτίμησης που έχουν ότι προσπαθείς να μάθεις την γλώσσα τους», προσθέτει γελώντας. Μάλιστα, ο ίδιος είχε αρχικά εντυπωσιαστεί από το πόσο ανεκτικοί είναι οι δάσκαλοι σε σύγκριση με την Ελλάδα με τα παιδιά μέσα στην τάξη. «Ανέχονται να είναι τα παιδιά ζωηρά, να μιλάνε, να σηκώνονται και ποτέ μα ποτέ δεν θα κάνουν παρατήρηση σε κάποιον ατομικά, ποτέ δεν θα προσβάλλουν, ποτέ δεν θα ξεχωρίσουν ένα παιδί μες στην τάξη για να του κάνουν παρατήρηση», μας λέει ο Νίκος. Έτσι, θα δεις τον Haruki ή τη Yui (σ.σ.: κάποια πολύ κοινά ιαπωνικά ονόματα) να αναστατώνουν ελεύθερα την τάξη αν το θελήσουν! «Βέβαια από την 6η Δημοτικού και μετά είναι πολύ πιο πειθαρχημένοι» προσθέτει.

Η προσαρμογή των δυτικών και μάλιστα των Ελλήνων στην ιαπωνική κουλτούρα δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. «Στην αρχή είχα στείλει κάποια email στην κυρία Akemi για να με συμβουλεύσει σχετικά με τους κανόνες στη ζωή εδώ και με βοήθησε πολύ» αφηγείται ο Νίκος που μάλιστα με αφορμή τις διακοπές των Χριστουγέννων, έχει έρθει στη Νέα Σμύρνη για να δει την καθηγήτριά του. «Οι ίδιοι διστάζουν να μιλήσουν Αγγλικά, αν δυσκολεύονται έστω και λίγο με τη γλώσσα. Έπειτα, καθετί που λες πρέπει να διατυπωθεί πολύ πιο διακριτικά και όχι άμεσα όπως συνηθίζουμε εμείς. Αν π.χ. θες να κανονίσεις έξοδο με κάποιους φίλους για το Σάββατο δεν μπορείς να ρωτήσεις ευθέως, αλλά έμμεσα. Θα πρέπει να ρωτήσεις δηλαδή αν έχουν κάνει κάποια σχέδια για το Σάββατο που έρχεται και μετά να κάνεις την πρόταση σου» μας εξηγεί. Τι τον έχει εντυπωσιάσει; «Οι επιδόσεις τους στο καραόκε. Είναι σαν να έχουν γεννηθεί όλοι οι Ιάπωνες τραγουδιστές. Είναι φοβεροί. Ωστόσο, δεν περιμένουν από κανέναν να είναι τέλειος, άρα μπορείς κι εσύ να τραγουδήσεις όπως να’ ναι!».

Ο Νίκος φροντίζει στον ελεύθερο του χρόνο να ταξιδεύει προκειμένου να γνωρίσει καλύτερα τη χώρα. Ξεχωρίζει την Οσάκα, αυτή θα ήθελε να είναι ο επόμενος σταθμός στο προσωπικό του ταξίδι. To Tόκιο φαίνεται χαοτικό, το Κιότο παρόλο που είναι πολύ όμορφο και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι πιο συντηρητικό στην νοοτροπία που επικρατεί για να ζήσει ένας ξένος εκεί. Και πώς τα πάει με την ιαπωνική κουζίνα; Ορκίζεται πως όπου κι αν κάτσει κανείς θα απολαύσει καλό φαγητό, ενώ τα δικά του αγαπημένα πιάτα είναι το gyudon (μοσχάρι με κρεμμύδια και σως σερβιρισμένο με ρύζι), και το kitsune udon (udon noodles με deep fried tofu). Τελικά τι είναι πιο δύσκολο για τον ίδιο, κι ίσως για κάθε ξένο που θέλει να ζήσει για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ιαπωνία; «Τα Kanji και να κάνεις φιλίες και προσωπικές σχέσεις».

Οι “SOS” συμβουλές του Νίκου για τους πρωτάρηδες στην Ιαπωνία:

  • Συμβουλή 1: Τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Ιαπωνία, όπως και σε κάθε άλλη χώρα. Όσο πιο γρήγορα μπορέσεις να προσαρμοστείς, τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα ζωής σου.
  • Συμβουλή 2: Πρέπει αμέσως να βγάλεις κάρτα για τα ΜΜΜ (πολύ εύκολη διαδικασία από μηχανήματα ΑΤΜ στους σταθμούς τραίνων) και να τη φορτίσεις ώστε να κινείσαι με άνεση και πιο οικονομικά. Επίσης υπάρχει χάρτης με τις τιμές των διαδρομών αναλυτικά που μας βοηθάει να υπολογίσουμε το κόστος.
  • Συμβουλή 3: Δεν υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών στον δρόμο, και μόνο λίγοι κοντά στα τρένα, θα πρέπει να κρατήσεις τα όποια σκουπίδια πάνω σου μέχρι να βρεις. Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών διαφέρει ανά περιοχή και η συλλογή τους γίνεται σε συγκεκριμένες μέρες. (π.χ. πλαστικά την Παρασκευή).
  • Συμβουλή 4: Τα μαγαζιά στην επαρχία κλείνουν στις 5 μ.μ. και τα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν γύρω στις 7-8 μ.μ. Υπάρχουν ωστόσο και λίγα 24ωρα εστιατόρια.
  • Συμβουλή 5: Προσπάθησε να μάθεις την γλώσσα όσο πιο γρήγορα και καλύτερα γίνεται. Σου ανοίγει δραστικά πιο πολύ τις πόρτες, ειδικά σε κοινωνικές καταστάσεις, αλλά και επαγγελματικές ευκαιρίες αν ενδιαφέρεσαι να μείνεις για παραπάνω χρονικό διάστημα.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Νίκο που μοιράστηκε μαζί μας φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.