Χριστουγεννιάτικα Έθιμα απ’ όλο τον κόσμο
Περίεργα, αστεία και απρόσμενα
Τα Χριστούγεννα ο Άγιος Βασίλης θα ξεκινήσει από τον Βόρειο Πόλο πάνω στο έλκηθρό του για να φέρει δώρα και χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Θα πιει το ποτήρι με το γάλα δίπλα στο στολισμένο δέντρο κάθε σπιτιού, ίσως τσιμπήσει και κανένα μπισκοτάκι ή μελομακάρονο πριν φύγει. Ρόδια σπάνε στο κατώφλι των σπιτιών την Πρωτοχρονιά, τα τραπέζια στρώνονται γιορτινά με γαλοπούλα και μοσχομυριστή γέμιση; Ξανασκεφτείτε το! Γιατί τα Χριστούγεννα μπορεί να κρύβουν τέρατα, ταρομαντεία, ρώγες από σταφύλι και τηγανητό κοτόπουλο. Πώς; Τηγανητό κοτόπουλο, ναι καλά διαβάσατε. Καλώς ήρθατε στα χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου.
Χριστούγεννα στην Ιαπωνία σημαίνει Αγ. Βαλεντίνος και…τηγανητό κοτόπουλο
Ας μην ξεχνάμε πως επειδή βρισκόμαστε στην Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι τα Χριστούγεννα είναι η υπέρτατη γιορτή για όλες τις θρησκείες, πόσο μάλλον στην Ιαπωνία που Χριστιανοί είναι μόλις το 1% του πληθυσμού. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα είναι μια κοσμική γιορτή περισσότερο, που ναι περιλαμβάνει ψώνια και χριστουγεννιάτικα markets. Όμως, στην Ιαπωνία η παραμονή Χριστουγέννων θεωρείται μία από τις πιο ρομαντικές γιορτές για τα ζευγάρια, κάτι σαν του Αγ. Βαλεντίνου και τα Χριστούγεννα είναι ημέρες για ραντεβού, αλλά και πάρτυ με φίλους και σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά έθιμα, η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ημέρα αφιερωμένη στην οικογένεια.
Τώρα όμως έρχεται το καλύτερο. Το πιο διάσημο έθιμο των Χριστουγέννων στην Ιαπωνία είναι τα τρώνε οι οικογένειες όλες μαζί… τηγανητό κοτόπουλο στο KFC. Άλλο πάλι και τούτο. Πώς προέκυψε αυτό; Λέγεται πως ο πρώτος διευθυντής της KFC στη χώρα, ο Takeshi Okawara, 40 χρόνια πριν, είχε την ιδέα να προωθήσει μια μεγάλη συσκευασία με τηγανητό κοτόπουλο για πάρτι, την ημέρα των Χριστουγέννων. Θρυλείται δε πως η ιδέα τού ήρθε στον ύπνο του μετά το άνοιγμα της εταιρείας στην Ιαπωνία το 1970 και αφού άκουσε μερικούς ξένους να μιλούν για το πόσο τους έλειπε το «δυτικό» φαγητό αυτή την εποχή του χρόνου. Έτσι, το 1974, η KFC Ιαπωνίας ξεκίνησε μια μαζική εθνική εκστρατεία μάρκετινγκ για τα Χριστούγεννα, η οποία στέφθηκε με τεράστια επιτυχία. Σήμερα, αποτελεί βασικό μέρος της παράδοσης και έχει γίνει το πιο δημοφιλές γεύμα για τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία. Το θέμα εξάλλου είναι να είμαστε όλοι μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι, ακόμα και με τηγανητό κοτόπουλο!
Χριστούγεννα στην Κίνα: O Άγ. Βασίλης είναι τζαζίστας και το μήλο είναι σκαλισμένο με ευχές
Στην Κίνα, όπως και στην Ιαπωνία τα Χριστούγεννα είναι και πάλι μια ρομαντική στιγμή για τους ερωτευμένους. Βέβαια, εδώ έχουμε και κάποιες έξτρα πινελιές όσον αφορά τον Άγιο Βασίλη. Σύμφωνα με τις τοπικές αντιλήψεις ο Άγιος Βασίλης ζει στον Βόρειο Πόλο πάνω από την Κίνα και αντί για ξωτικά έχει αδερφές που τον βοηθάνε- γι’ αυτό και κάθε ντυμένος Αγ. Βασίλης πλαισιώνεται από πολλές γυναίκες που τον βοηθούν στα καθήκοντά του. Επίσης, για κάποιο λόγο (που κανείς δεν γνωρίζει) ο Άγιος Βασίλης είναι βιρτουόζος στο σαξόφωνο ή σε κάποιο άλλον πνευστό όργανο.
Χαρακτηριστικό των Χριστουγέννων στην Κίνα είναι και το κόκκινο μήλο, το μήλο της ειρήνης. Πρόκειται για ένα μήλο που πάνω του σκαλίζονται λέξεις- ευχές όπως “αγάπη”, “ειρήνη” και “Καλά Χριστούγεννα”. Η μανδαρινική κινεζική λέξη για το μήλο προφέρεται ως “ping guo”, η οποία ακούγεται παρόμοια με την ειρήνη. Οι Κινέζοι θεωρούν λοιπόν ότι η κατανάλωση του μήλου είναι ευλογία. Γι’ αυτό και φίλοι συνηθίζουν να προσφέρουν ο ένας στον άλλον αυτά τα μήλα.
Χριστούγεννα στη Ρωσία με κοινό γεύμα και μαντείες
Εδώ η Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση συνδυάζεται με παγανιστικές, προ χριστιανισμού τελετές, σε ένα υπέροχο αμάγαλμα. Έτσι, μόλις το πρώτο αστέρι βγει στον ουρανό την παραμονή των Χριστουγέννων (που συμβολίζει το αστέρι στη Βηθλέεμ) οι οικογένειες μπορούν πια να σπάσουν τη νηστεία των 40 ημερών και να απολαύσουν το γιορτινό γεύμα που περιλαμβάνει πολλές πίκλες, πίτες, μανιτάρια, ψάρι, χοιρινό στον φούρνο και πολλά άλλα. Θεωρείται μια περίοδος γαλήνης και συγχώρεσης. Όμως, τα Χριστούγεννα είναι και ημέρα… μαντείας, αφού συνηθίζεται να λέγεται και το… μέλλον. Έτσι, βγάλτε τα ταρώ και φύλλα τσαγιού, αναποδογυρίστε τον καφέ, ό,τι μπορείτε τέλοσπαντων. Στη Ρωσία οι καλεσμένοι βάζουν το χέρι μέσα σε μπολ γεμάτα ρύζι και ρωτάνε κάτι ή κάνουν μια ευχή. Αν κολλήσει πάνω στο χέρι μονός αριθμός κόκκων ρυζιού θα γίνει άμεσα αυτό που θέλουν ενώ αν είναι ζυγός θα πάρει λίγο χρόνο…
Χριστούγεννα στη Γαλλία: reveillon, δώρα και Les Etrennes
Tα παπούτσια, σύμφωνα με την παράδοση, αφήνονται δίπλα στο τζάκι την Παραμονή των Χριστουγέννων για να γεμίσουν δωράκια. Στο Champs Elysees έχει στηθεί από νωρίς η Χριστουγεννιάτικη αγορά που χαρίζει το άρωμα των γιορτών στην Πόλη του Φωτός. Οι δρόμοι στολίζονται, στα πολυκαταστήματα λάμπουν φαντασμαγορικές βιτρίνες και όλοι ετοιμάζονται για το reveillon, το μεγάλο τραπέζι ή το πάρτι που φιλοξενεί κάθε σπίτι για τους συγγενείς και τους φίλους. Μάλιστα, πήρε το όνομά του από το ρήμα réveiller, που σημαίνει ξυπνώ, αφού κανείς καλεσμένος δεν πρόκειται να κοιμηθεί, ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα. Για τους Γάλλους είναι επίσης πολύ σημαντικό και το έθιμο να προσφέρουν δώρα ή κάποιο χρηματικό ποσό (les etrennes) στους οικιακούς βοηθούς και τους ανθρώπους που συλλέγουν τα σκουπίδια της γειτονιάς. Εξάλλου αυτό δεν είναι και το πνεύμα των Χριστουγέννων; Να εκφράζουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας;
Χριστούγεννα στην Ισπανία: φάτνες υπερπαραγωγή και 12 ρώγες σταφύλι
Μία από τις καλύτερες προτάσεις είναι να βρεθεί κανείς στην Ισπανία για τις γιορτές. Όπως και με τη Γαλλία και την Ιταλία, έτσι και με την Ισπανία τα έθιμά μας μοιάζουν πολύ. Στην Ισπανία (όπως και στην Ιταλία) συνηθίζουν να φτιάχνουν εντυπωσιακές φάτνες. Μεγάλες φάτνες που δεν έχουν μόνο φιγούρες της Παναγίας, του Χριστού και των τριών Μάγων, αλλά καμιά φορά μοιάζουν με ολόκληρο χωριό με πολλούς, πολλούς χαρακτήρες. Ένα άλλο παράξενο κι ωραίο έθιμο στην Ισπανία την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι να κρατά ο καθένας 12 ρώγες σταφύλι και στην αντίστροφη καταμέτρηση να τρώει για τα τελευταία 12 δευτερόλεπτα και από μία. Αυτό θρυλείται ότι φέρνει τύχη- αλλά όπως ξέρουμε η κατάποση των σταφυλιών θέλει μεγάλη προσοχή!
Χριστούγεννα στην Γερμανία: Άγιοι, Δαίμονες και ζεστό κρασί
Ο κύκλος των Χριστουγέννων ξεκινά στη Γερμανία ήδη από τις 5 Δεκεμβρίου και τη μεγάλη γιορτή του Αγ. Νικολάου. Τότε που τα παιδιά γυαλίζουν τις γαλότσες τους και τις αφήνουν έξω από το σπίτι, για να τις βρουν γεμάτες την άλλη μέρα από ξηρούς καρπούς, γλυκά, και ένα μικρό δωράκι από τον Αγ. Νικόλαο. Το ίδιο βράδυ όμως (και ευχόμαστε να μην σας τύχει) στους δρόμους, ιδίως στη Νότια Βαυαρία παρευλάνουν και οι Krampus. Βοηθοί υποτίθεται του Αγ. Νικολάου που δίνουν ένα σκληρό μάθημα σε όσα παιδάκια ήταν άτακτα τη χρονιά που πέρασε.
Η Γερμανία είναι όμως διάσημη για τις μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές της, παράδοση που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Μερικές χιλιάδες χριστουγεννιάτικες αγορές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλη τη Γερμανία. Στολίδια και γλυκά περιμένουν μικρούς και μεγάλους. Για τους τελευταίους βέβαια must είναι μερικές κούπες καυτού Glühwein. Καυτού τι; Πρόκειται για το απόλυτο γιορτινό ποτό, ζεστό κρασί αρωματισμένο με κανέλα κι αστεροειδή γλυκάνισο, πορτοκάλι, βανίλια και ζάχαρη. Οι πιο δυνατοί παίκτες θα αναζητήσουν όμως το Feuerzangenbowle: ζεστό κρασί συν ρούμι με υψηλό αλκοολικό τίτλο για υψηλές απαιτήσεις!