Όταν οι μαθητές του Siountri School «συνάντησαν» τη Γιαγιόι Κουσάμα
Ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Αγγλικά
Βούλες παντού!Mια μοναδική ευκαιρία είχαν οι μαθητές του Siountri School τον περασμένο μήνα: να γνωρίσουν το φαντασμαγορικό έργο της εικαστικού Γιαγιόι Κουσάμα στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος «Βούλες & Όνειρα», που υλοποιήθηκε στο «Ίδρυμα Μιχελή». Το καλειδοσκοπικό σύμπαν της Κουσάμα -γεμάτο χρώματα, βούλες και αντανακλάσεις- γοήτευσε τους μικρούς μαθητές που είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα εμπνευσμένοι από τη δουλειά της, σε μια διασκεδαστική hands on εμπειρία.
Ξεκινήσαμε λοιπόν «εκδρομικά» από το σχολείο να διασχίσουμε την Αθήνα με πούλμαν και να φτάσουμε στο Ίδρυμα Μιχελή, όπου μας περίμεναν οι εμψυχωτές της εκπαιδευτικής ομάδας των «Βιβλιοδιαπλάσεων» οι οποίοι μας μύησαν, στα Αγγλικά βεβαίως, στο έργο και τη ζωή της σπουδαίας δημιουργού. Ξεκινώντας από την Ιαπωνία ταξιδέψαμε στη Νέα Υόρκη και τη Μοντέρνα Τέχνη με οδηγό τη Γιαγιόι Κουσάμα, τη γυναίκα που μας δείχνει πώς τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Τα παιδιά ζωντάνεψαν στιγμιότυπα από τη ζωή της και «πολλαπλασιάστηκαν» στο μαγικό «Δωμάτιο του Απείρου», ενώ αντικείμενα περίμεναν για μεταμόρφωση… σε στυλ Κουσάμα!
Σήμερα, η Γιαγιόι Κουσάμα αποτελεί την πιο εμβληματική εν ζωή καλλιτέχνιδα με καταγωγή από την Ιαπωνία. Τα παιδιά κάθισαν σε κύκλο αρχικά και παρακολούθησαν μια παρουσίαση για την απίστευτη διαδρομή της Γιαγιόι. Ενός κοριτσιού που γεννήθηκε στην πόλη Ματσουμότο της Ιαπωνίας το μακρινό 1929 και συνήθιζε να ζωγραφίζει λουλούδια και λαχανικά στα φυτώρια των γονιών της παρακολουθώντας τη φύση. Σε μια επαρχία της συντηρητικής τότε Ιαπωνίας πώς θα μπορούσε ένα κορίτσι να ονειρευτεί να γίνει καλλιτέχνις; Εκείνη όμως το είχε αποφασίσει. Η οικογένειά της μόνο υποστηρικτική δεν ήταν. Η μητέρα της το μόνο που ήθελε ήταν να της μάθει καλούς τρόπους, να γίνει συνετή, να βρει έναν σύζυγο. Μάλιστα, της άρπαζε τα σχέδιά της πριν τα τελειώσει, γεγονός που έκανε την Κουσάμα να δουλεύει εμμονικά και γρήγορα κάθε έργο της, χωρίς να μπορεί να αποτινάξει την αίσθηση της απειλής.
Στα 28 της χρόνια η Γιαγιόι έφτιαξε μια μικρή βαλίτσα με τα πράγματά της, αποχαιρέτισε την Ιαπωνία και έφυγε με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ήταν στην κορυφή του Empire State Building που παρατήρησε τους ανθρώπους και τα αυτοκίνητα από ψηλά να κινούνται, όλοι και όλα σα μικρές πολύχρωμες βούλες. Έκτοτε η Γιαγιόι άρχισε να ζωγραφίζει τις διάσημες βούλες της, ένα πολύχρωμο σύμπαν ως καθρέφτισμα του πραγματικού κόσμου. Η Κουσάμα πειραματίστηκε επίσης με τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τις εγκαταστάσεις, αλλά και το είδος της περφόρμανς για να αποκτήσει σταδιακά παγκόσμια φήμη. Τα έργα της είναι βαθιά επηρεασμένα από τα όνειρα και τα οράματα που έβλεπε όταν ήταν παιδί. Μια καλλιτέχνις που ακόμα και σήμερα, στα 95 της χρόνια δουλεύει καθημερινά ακάματα παραμένοντας επίκαιρη. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκθέσεις των έργων της στις μητροπόλεις του κόσμου, με τους φιλότεχνους να συρρέουν στα δωμάτια «που καθρεφτίζουν το άπειρο» και να βγάζουν selfies μπροστά στις υπερμεγέθεις κολοκύθες της και τους πίνακές της.
‘’My dream world inspired by Yayoi Kusama’’
Πώς λοιπόν να μην γοητευτούν τα παιδιά από τη ζωή της τρομερής γιαγιάς της Τέχνης; Οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν την παρουσίαση που βασίζεται στο βιβλίο του MOMA «Γιαγιόι Κουσάμα: Από εδώ μέχρι το άπειρο» (εκδ. Μέλισσα) ανέλαβαν δράση και έφτιαξαν με τη σειρά τους τα δικά τους έργα Τέχνης εμπνευσμένα από το σύμπαν της εικαστικού. Βούλες, κτίρια, μαγικά πλάσματα και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί (αρκεί να είναι πολύχρωμο) ζωντάνεψε στο χαρτί σ’ ένα μοναδικό art class project με τίτλο ‘’My dream world inspired by Yayoi Kusama’’
Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα εντάσσεται στην πρωτοβουλία να εμπλουτίσουμε τα μαθήματα των αγγλικών (από την Class A ως την Class D) με προγράμματα που αφορούν τις εικαστικές τέχνες, ιδίως τη ζωγραφική. Ένα όχημα για να διευρύνουν οι μαθητές τους πνευματικούς τους ορίζοντες και να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η κατανόηση της αισθητικής αξίας πραγμάτων, η χαρά της δημιουργίας, η ανάπτυξη του προσωπικού γούστου, η συμμετοχή, η ομαδικότητα και, η ουσιαστική ψυχαγωγία.