Από τη Σαγκάη στο Πεκίνο και από το Πεκίνο στην Αθήνα. Η Katerina Yue σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνο Ιστορία και Φιλοσοφία (δύο διαφορετικά πτυχία παράλληλα) όταν αποφάσισε να μάθει και μία ευρωπαϊκή γλώσσα. Η αρχική της επιλογή ήταν τα Γερμανικά, όμως, επειδή το μάθημα ήταν δύο φορές την εβδομάδα επέλεξε τα Ελληνικά που ήταν μία! Τα υπόλοιπα είναι… ιστορία.
Γιατί κάποια στιγμή επισκέφθηκε το κέντρο ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνο ο Γιώργος Μπαμπινιώτης και οι φοιτητές μίλησαν μαζί του για το πώς θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Έτσι, η Yue, αφού έκανε και ένα μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία, έφτασε στην Ελλάδα με τις βαλίτσες της γεμάτες πτυχία. Έπειτα έκανε διδακτορικό και μετά-διδακτορικό στις Ελληνοκινέζικες Σχέσεις (η έρευνά της αφορούσε το διάστημα 1946-1979) στη Φιλοσοφική Σχολή. Στη συνέχεια, έχτισε τη ζωή της εδώ και πήρε και ελληνικό όνομα. Τι της αρέσει πιο πολύ στην Ελλάδα; «Η ελευθερία!» λέει χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά.
Στο μάθημα «με ενδιαφέρει πολύ η πρακτική πλευρά των πραγμάτων. Έτσι, θέλω να μαθαίνουν οι σπουδαστές εκφράσεις και λέξεις που θα τους βοηθήσουν στην επικοινωνία τους με τους Κινέζους. Για παράδειγμα αν στείλεις ένα sms ή email λέγοντας πως δεν βρήκες καλή την οικονομική προσφορά μιας εταιρίας, αυτό μπορεί να ακουστεί πολύ αγενές. Υπάρχει όμως μία μαγική όμως λέξη που αν την εντάξεις στο κείμενο σου, αλλάζει όλο το ύφος του μηνύματος και μπορεί κανείς να το δει θετικά» εξηγεί η Κατερίνα-Yue.
Στο μάθημα της αρέσει να χρησιμοποιεί πολύ το διαδίκτυο, δείχνοντας για παράδειγμα video στο YouTube, ενώ για να γίνουν ακόμα πιο ζωντανές οι συζητήσεις στο μάθημα, επιλέγει το roll playing. Αντλώντας έμπνευση από όλους τους τομείς που έχει σπουδάσει φέρνει πλειάδα ερεθισμάτων και γνώσεων στην τάξη κάνοντας κάθε συνάντηση ενδιαφέρουσα. Πώς ξεκινάει το πρώτο- πρώτο μάθημα στα Kινέζικα; Με τη διδασκαλία δύο ιδεογραμμάτων: του «Εγώ» και της «Αγάπης».